Op weg naar een eiland zonder plastic afval

Een miniatuurversie van het beroemde beeld Schapenkoppen van de Dordtse kunstenaars Cor van Gulik en Piet Kraus… over enige tijd kan het zomaar bij u thuis op het dressoir komen te staan. Da’s niet alleen mooi, maar ook nog eens ‘ontlastend’ voor het milieu. Het eerste prototype werd op maandag 14 januari 2019 overhandigd aan wethouder Rik van der Linden van de gemeente Dordrecht: “Ik zet ‘m met trots om mijn bureau en vertel het verhaal graag door!”

IMG_1220

De ‘vader’ van Schapenkoppiekoppie – Cor Noltee – liep al enige jaren rond met het idee om een miniatuurversie te maken van het Schapenkoppenbeeld van de Dordtse kunstenaar Cor van Gulik. Toen hij vorig jaar meedeed aan een Precious Plastic-workshop, waar hij van plastic afval een sieraad maakte voor zijn vrouw,  bedacht hij ineens dat die twee heel goed samen konden gaan.

Een van de andere partners van Schapenkoppiekoppie, Rene Martha van het bedrijf Krinkels, vertelde tijdens de kick off dat zij vorig jaar een succesvolle pilot hebben gedraaid waarbij zij plastic afval verzamelen met een aquadrone in de Spuihaven in Dordrecht. Vervolgens popte de vraag op, wat kunnen we met dit plastic afval?

10XL 3d-print vervolgens hele gave (dikwijls grote) objecten van onder meer plastic afval. Cirkellab jaagt met volle overtuiging de circulaire economie aan. En de Duurzaamheidsfabriek past duurzaamheid en techniek in het onderwijs praktisch toe. De ideale ingrediënten om tot een succesvolle samenwerking te komen!

De kick off is dan ook hét startpunt van nog veel meer mooie acties van deze samenwerkingspartners. We werken toe naar een pop up plastic lab dit jaar, andere waardevolle toepassingen van plastic afval en een grotere oplage (in een limited edition) van Schapenkoppiekoppies.

“Hoe fantastisch is het als we straks geen beeldjes meer kunnen printen, omdat er gewoonweg geen plastic afval meer te vinden is op het Eiland van Dordrecht.”